Trwałe, na lata, wysokiej jakości, czyli jakie powinno być wyposażenie gastronomii
Planujesz otworzyć biznes związany z gastronomią lub już go prowadzisz, ale sprzęt jakim dysponujesz zawodzi? Czas znaleźć partnera, który zadba o to, by wyposażenie twojej gastronomii było wysokiej jakości i trwałe przez wiele lat, a nie tylko przez chwilę. Pamiętaj, że w ten biznes inwestujesz niemałe pieniądze, dlatego warto je wydać mądrze.
Wiodącym producentem sprzętu AGD na świecie jest od niemalże stu lat marka Electrolux. Jej linia Professional jest z kolei dedykowana właśnie dużym, profesjonalnym podmiotom, takim jak pralnictwo, hotelarstwo czy w końcu gastronomia. Dla tego producenta ważna jest innowacyjność, postępowość, bezpieczeństwo i certyfikowanie wszystkich tworzonych urządzeń, a w końcu od wielu lat ekologia – zarówno na poziomie ekonomiczności i ergonomiczności sprzętów, jak i produkowanie ich w oparciu o surowce z odzysku. Electrolux Professional to także bardzo zaawansowane doradztwo i opieka posprzedażowa.
Co jest ważne w wyposażeniu gastronomii?
W zależności od rozmiaru i typu kuchni, skali jej działalności i potrzeb, usprzętowienie powinno być przemyślane i odpowiadać na zapotrzebowanie. Warto też postawić na jakość, a nie ilość urządzeń. Dlatego Electrolux Professional dzieli oferowane przez siebie produkty na kilka segmentów, które krótko poniżej omówimy.
Przygotowanie posiłków to oczywiście wieloetapowy proces: mycie, suszenie, obieranie, krojenie, siekanie, unijabie, zagniatanie, mieszanie… To, co do tej pory kojarzyło się ze żmudną pracą rąk ludzkich dziś robią wysokiej klasy urządzenia kuchenne, w dodatku szybciej i dokładniej. Electrolux Proffesional, który wszelkie takie maszyny tworzy, dokłada do tego jeszcze jedną innowacyjną propozycję – System Zarządzania Odpadkami, czyli kompaktowy, innowacyjny sprzęt oddzielający odpady organiczne, sortujący, kompostujący je.
Z kolei gotowanie, by przebiegało wydajnie i bezpiecznie także musi być poparte odpowiednim wyposażeniem gastronomii. Garnki to zdecydowanie za mało we współczesnej kuchni, dlatego Electrolux Professional tworzy profesjonalne piece SkyLine, patelnie do gotowania i duszenia, systemy gotująco-chłodzące, innowacyjne frytownice, kompaktowe piekarniki MultiSlim, PowerGrill HP, salamandry, ekspresowy snack grill serii SpeeDelight, kotły warzelne, linie grzewcze Thermaline, ale i urządzenie wentylacyjne.
Jak przechowywać jedzenie i produkty spożywcze w myśl filozofii Electroluxa? Czas zastąpić zwykłą lodówkę bardziej złożonymi urządzeniami, takimi jak szafy i lady chłodnicze, chłodziarki do win, saladetty, kostkarki do lodu, szybkoschładzarki czy komory chłodnicze. Warto też przyjrzeć się systemowi SafeBox Hold działającemu w myśl „potrójnej bariery” ochrony żywności od etapu jest przygotowania po moment dostarczenia do klienta, bo to system dedykowany gastronomii zajmującej się serwowaniem dań na wynos.
W wyposażeniu gastronomii ważne jest zmywanie, bo to na tym etapie weryfikowany jest poziom czystości w każdej kuchni, który podlega ścisłym, regularnym kontrolom wymagających organów, takich jak choćby sanepid. Na tym etapie nie ma żartów, dlatego EP tworzy urządzenia do zmywania, zmywarki do szkła i zmywarki podblatowe, kapturowe, typu hygiene&clean czy tunelowe. Certyfikowane urządzenia są gwarancją sterylności wszelkiego rodzaju naczyń i akcesoriów kuchennych. W myśl ekologicznego podejścia marki do tworzenia sprzętu, są one konstruowane tak, by wymagały stosowania minimum środków chemicznych.
Wyposażenie…nie tylko w sprzęt
Filozofia i innowacyjne podejście do zarządzania kuchnią to nie tylko dobrej jakości sprzęt. Zgłębiając wiedzę o tym jak działa i zmienia się gastronomia, twórcy sprzętów spod szyldu Electrolux Professional stali się wizjonerami nie tylko jeśli chodzi o technologie. Dzisiaj specjaliści z tej firmy doradzają, „szyją” kuchnie na miarę, sprzedają know-how i tworzą systemy oraz koncepcje wdrażania innowacji w gotowaniu. Tak powstał choćby system „Zero odpadów, sam smak” będący hołdem w stronę zero waste, czyli niemarnowania żywności. Electrolux tworzy nie tylko urządzenia wspomagające gotowanie w duchu zero waste, ale też prowadzi szkolenia i pomaga tworzyć szefom kuchni menu w oparciu o ten trend.
Wyposażenie gastronomii – jakość, nie ilość!
Nie sztuką kupić dziesiątki urządzeń średniej lub marnej jakości, co do których przekonują nas masowe reklamy. Rozsądne – a o to przecież chodzi w biznesie – jest zaufać specjalistom, zasięgnąć rady eksperta i zainwestować w urzędzenia na lata. W dodatku dostosowane do odpowiednich potrzeb, nowoczesne technologicznie, często sterowane zdalnie, zaawansowane i wydajne. Marka Electrolux Professional to nie tylko producent i sprzedawca sprzętu do wyposażenia gastronomii, ale też Twój przewodnik w gastrobiznesie, opiekun i wizjoner, który utożsami się z Twoją kuchnią i pomoże stworzyć jej najlepszą wersję.