Zmniejsz rachunki za energię i przyczyń się do ratowania środowiska dzięki najnowocześniejszemu energooszczędnemu wyposażeniu kuchni komercyjnych.
Rosnące ceny ropy naftowej i gazu zwiększyły stres związany z prowadzeniem kuchni komercyjnej, a firmy starają się wnieść swój wkład w przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, dzięki czemu nasze kuchnie są bardziej energooszczędne, co przynosi korzyści biznesowe i pomaga naszej planecie.
Ty i Twój zespół możecie od razu podjąć kilka prostych kroków, aby zacząć oszczędzać na rachunkach za energię. Wszystko zaczyna się od wyjaśnienia kluczowych zmian, które mogą być wprowadzone do Twojego zespołu i upewnienia się, że są oni na pokładzie z planem oszczędzania energii. Jeśli chodzi o wymianę wyposażenia kuchni komercyjnej, można poczynić znaczne oszczędności inwestując w nowe, energooszczędne opcje, zapewniając, że zwrócą się one w zaskakująco krótkim czasie.
Proste wskazówki dotyczące oszczędzania energii dla kuchni komercyjnych
Istnieje kilka prostych zmian, które możesz wprowadzić od razu, aby stać się bardziej wydajnym energetycznie. Na przykład, uszkodzenie drzwi lodówki i zamrażarki jest powszechnym i kosztownym problemem, który często jest ignorowany. Jeśli drzwi nie zamykają się prawidłowo, sprzęt chłodzący musi pracować znacznie ciężej, aby utrzymać zawartość w niskiej temperaturze. Wymień zużyte uszczelki drzwiowe i utrzymuj je w czystości.
Staraj się zapewnić naturalną wentylację tak bardzo jak to możliwe, ponieważ kiedy temperatura otoczenia w Twojej kuchni komercyjnej wzrasta, lodówki i zamrażarki muszą pracować ciężej, aby utrzymać jedzenie w chłodzie. Jednym ze sposobów jest stworzenie w kuchni stref, jednej dla lodówek, a drugiej dla kuchenek. Warto zainwestować w urządzenia oszczędzające wodę i zawory, aby ograniczyć nadmierne zużycie, a także podjąć kroki takie jak upewnienie się, że zmywarki są w pełni załadowane przed użyciem. Wymieniając całe oświetlenie na LED, nie tylko zmniejszysz zużycie energii, ale także obniżysz temperaturę otoczenia.
Dlaczego modernizacja urządzeń ma znaczenie
Modernizacja profesjonalnego sprzętu kuchennego jest kluczowym elementem każdej strategii efektywności energetycznej. Po początkowych nakładach, będziesz cieszyć się długoterminowymi oszczędnościami energii i możesz zapewnić, że osiągniesz swoje cele zrównoważonego rozwoju jako firma.
Profesjonalne lodówki stosowane w kuchni są włączone przez 24 godziny na dobę, 365 dni w roku, aby konserwować żywność i utrzymywać jej świeżość, co pochłania ogromną część zużycia energii w kuchni. Na dodatek przepisy USA i UE stają się coraz bardziej rygorystyczne. Inwestowanie w energooszczędny sprzęt do kuchni komercyjnych może zaoszczędzić Twojej kuchni tysiące dolarów na kosztach operacyjnych i odegrać rolę w przeciwdziałaniu zmianom klimatycznym.
Rozwijanie urządzeń kuchennych
W firmie Electrolux Professional wierzymy w odpowiedzialność społeczną i potrzebę zachowania przejrzystości w zakresie zużycia energii i wpływu naszych urządzeń na środowisko. Wszystkie nasze produkty są projektowane i konstruowane z myślą o przyszłości, z myślą o następnych pokoleniach i są oznakowane w sposób wskazujący na zgodność z przepisami energetycznymi. Zawsze dążyliśmy do poprawy efektywności energetycznej urządzeń kuchennych, nawet przed wprowadzeniem przepisów. Nasze szafy chłodnicze R290 o wysokiej wydajności HD były produkowane już w 2011 roku, zanim w 2016 roku wprowadzono etykiety energetyczne.
Świeże podejście do chłodnictwa
Lodówki ecostore, dostępne w klasie A, są przeznaczone do pracy w ciężkich warunkach, gwarantując obszerniejszą pojemność i najlepszą w swojej klasie sprawność energetyczną. Rachunek za prąd można obniżyć o 80%* dzięki lodówkom ecostore w klasie A.
Natomiast modernizacja urządzeń kuchennych na bardziej energooszczędne modele pozwala zaoszczędzić pieniądze w dłuższej perspektywie. Na przykład, zmieniając lodówkę z klasy G na klasę B, można zaoszczędzić aż 78%* kosztów energii. Natomiast zmieniając zamrażarkę z klasy G na klasę C, zaoszczędzisz średnio 70%*.
Nowe urządzenia chłodnicze pomagają również ograniczyć marnotrawstwo żywności przy jednoczesnej oszczędności energii, utrzymując zużycie prądu na minimalnym poziomie nawet w najgorętszych kuchniach. Wszystkie nasze urządzenia wykorzystują przepływ powietrza, aby zapewnić równomierne rozprowadzanie temperatury i wilgotności.
Zaprojektowane z myślą o naszej planecie lodówki Electrolux Professional ecostore wykorzystują naturalne gazy, takie jak cyklopentan w izolacji oraz węglowodory, np. R290, który ma bardzo niski potencjał powodowania globalnego ocieplenia. Węglowodory mają mniej agresywny wpływ na elementy lodówki, co oznacza, że są one mniej podatne na zużycie i dlatego działają dłużej.
Nasz system izolacji pomaga również ograniczyć zużycie energii dzięki bardziej ekologicznemu i ekonomicznemu rozwiązaniu. Stosujemy stal nierdzewną o grubości 90 mm i gaz cyklopentan, aby utrzymać stałą temperaturę wewnętrzną, zmniejszając zużycie energii i aktywność sprężarki.
Efektywne podejście do każdego urządzenia
Profesjonalne lodówki kuchenne mogą być najgorszym czynnikiem wpływającym na efektywność pracy w kuchni, jednak łączny efekt działania wszystkich urządzeń może spowodować gwałtowny wzrost rachunków za energię. W firmie Electrolux Professional staramy się, aby wszystkie opracowywane przez nas urządzenia do kuchni komercyjnych były jak najbardziej efektywne, co pomaga firmom i naszej planecie.
Jeśli chcesz zmodernizować swoje urządzenia, rozważ niektóre z tych opcji dla swojej kuchni komercyjnej.
Płyty grzewcze
Wybierz pomiędzy naszymi płytami indukcyjnymi lub elektrycznymi płytami Ecotop, aby oszczędzać energię w swojej kuchni. Nasze płyty indukcyjne są wykonane na miarę i automatycznie zatrzymują przepływ energii, gdy nie wykryją żadnej patelni. Ten system gotowania zmniejsza zużycie energii o 60%. Nasze płyty elektryczne ze specjalną powłoką „Ecotop” zapewniają 35% mniejsze zużycie energii.
Grille elektryczne
Nasze wysokowydajne grille elektryczne skracają czas grillowania, oszczędzając energię, i mogą być utrzymywane w minimalnym stanie, gdy nie są używane. Dzięki naszej technologii szybkiego nagrzewania szybko osiągają wysoką temperaturę do grillowania. Wybór grilla elektrycznego Electrolux Professional pozwala zaoszczędzić 30% energii w porównaniu z innymi standardowymi modelami.
Piekarniki
Nasz piekarnik SkyLine skraca czas pracy i został zaprojektowany z myślą o użytkowniku, a jego funkcje są ergonomiczne. Wykorzystuje on funkcję Plan&Save opartą na sztucznej inteligencji, która optymalizuje sekwencje gotowania, umożliwiając 10% oszczędność energii.
Szybkowar
Nasza szybka kuchenka SpeeDelight zużywa 60% mniej energii niż zwykłe kuchenki dzięki innowacyjnemu trybowi oszczędzania energii. Zawiera ona również nową funkcję, która przełącza urządzenie w stan gotowości po upływie określonego czasu, co pomaga zaoszczędzić jeszcze więcej energii.
Zmywarki do naczyń
Wybierz nasze zmywarki typu Rack „green&clean”, które zużywają mniej wody, detergentu, energii elektrycznej i nabłyszczacza, co daje 34% oszczędności energii. Nasze zmywarki z jednym płukaniem gwarantują najniższe koszty eksploatacji, co pozwala zaoszczędzić 3 530 euro* rocznie. To także zrównoważony wybór, ponieważ zużywasz o 53%* mniej wody, zmniejszasz zużycie energii o 19%* i używasz o 53%* mniej detergentu i nabłyszczacza.
*na podstawie testów wewnętrznych
Końcowe przemyślenia
Przy cenach energii nie wykazujących oznak spadku i bardziej pilnym skupieniu się na tym, co robimy, aby pomóc chronić naszą planetę, teraz jest czas, aby wprowadzić zmiany w swojej kuchni. Od małych codziennych zmian do inwestowania w energooszczędny sprzęt kuchenny, istnieje wiele sposobów na bycie bardziej ekologicznym i oszczędzanie kosztów biznesowych.